maandag 15 juli 2019

Wetenswaardigheden

Het lijkt de ideale wereld. Iedereen keurig in de rij. Iedereen uitvoerig bedanken met buigingen er bij. Niet eten, drinken en roken op straat, geen herrie maken, zachtjes praten zodat anderen geen last van je hebben. Maar dit heeft ook een keerzijde. Het zelfmoordcijfer hier in Japan is vrij hoog. Ook onder jongeren is het flink toegenomen. Ook heeft dit te maken met de werk en prestatiedruk, die is hier enorm hoog. Er is zelfs een bos in Japan, in de buurt van Mount Fuji, dat het zelfmoordbos genoemd wordt. Google maar eens op Aokigahara. Gelukkig heeft de regering maatregelen genomen. Ook hier kun je bellen met een hulplijn. En er staan bij het bovengenoemde bos "waarschuwende" borden. Hopelijk zien de Japanners ooit in hoe lekker het is om toch eens te schreeuwen, om juist eens tegendraads te zijn of ongehoorzaam.

De meeste Japanners zijn slank. Dit heeft volgens mij verschillende redenen. Ten eerste is alles hier verschrikkelijk duur. Maar wie weet zijn de lonen hier wel hoger en is de verhouding hetzelfde als in Nederland (even gegoogled, het gemiddelde loon ligt tussen de 2500 en 3000 dollar, in Nederland is het ongeveer 2700 dollar). Ten tweede mag je hier niet eten en drinken op straat. Hierdoor neem je minder tussendoortjes en dus nuttig je minder kcal. Ten derde lopen de Japanners veel, zeker ondergronds😨. Ten slotte eten ze hier met stokjes. Ik weet niet of jij wel eens rijst met stokjes gegeten hebt, ik wel. Je krijgt niet veel rijstkorrels per keer naar binnen, dus raak je zo gefrustreerd dat je het maar opgeeft want boos worden mag je hier niet. En je maag geeft sneller het seintje door naar de hersenen dat je vol zit. Tadaaaa.....de ideale afslankmethode. Eet met stokjes😀.
Zelfs de krab is hier niet te betalen

Klagen wij in Nederland nog wel eens over de klimaatmaatregelen en denken we dat we het enige land zijn dat zo druk bezig is met het klimaat, nou mooi niet. Hier zijn ze er ook volop mee bezig. Je ziet veel velden met zonnepanelen. Er rijden ontzettend veel hybride en elektrische auto's en.....je ziet hier nauwelijks brommertjes. Die je in andere aziatische landen juist veel ziet. Dit scheelt enorm in uitstoot en herrie (dit laatste is mooi meegenomen). Ook wordt afval volop gescheiden en dan met name de plastic flesjes en blikjes. Helaas krijg je hier in de supermarkt nog wel bij iedere aankoop een plastic tasje. Voor ons handig want die gebruiken we meteen als afvalzak. Op straat staan geen prullenbakken. Ook niet nodig omdat je hier op straat niet mag eten en drinken. Dit scheelt natuurlijk enorm in het zwerfafval. We hebben alleen nog niet gezien dat papier gescheiden wordt.


Het toilet is hier een belevenis op zich. Het is een toilet met alles er op en er aan. Je kunt grondig gereinigd worden van onderen. Een soort van wassen en watergolven. Het begint al als je gaat zitten. 9 van de 10 keer is de bril verwarmd. Nu lijkt me dat in de winter heerlijk en zeker 's nachts. Maar in de zomer is het toch een rare gewaarwording. Dan heb je veel wc's waar een geluidje begint. Het kan lijken op stromend water of geruis. Dit is om jouw geluiden te verbloemen. Nu weet ik niet of de mensen hier zichzelf niet willen horen of dat ze niet willen dat anderen hen horen. In ieder geval vind ik het een herrie en zet het geluid meteen uit. Als je je boodschap  gedaan hebt dan heb je verschillende opties. Je kunt gewoon afvegen met wc papier. Niets 3 of 4 laags, gewoon 1 laagje en dat is genoeg (en ook nog eens beter afbreekbaar dus beter voor het milieu). Dan kun je kiezen uit bidet. Hierbij wordt je gehele onderkant besproeid. Dan is er nog shower, daarbij wordt er gericht op je poepgaatje en heb je dus 1 gerichte straal. In het hostel waar we nu zitten hebben we nog een optie, massage. Dit klinkt heel spannend maar is niet meer dan een straal die hard-zacht, hard-zacht gaat. Ook heb je de keuze in watertemperatuur en of je straal hard of zacht moet zijn. Zodra het wassen en watergolven achter de rug is en je gaat staan (sorry maar ik droog toch na met wc papier, de fohn voor beneden nog niet ontdekt) dan trekt de wc automatisch door. Dan heb je bovenop de spoelbak een kraantje die de spoelbak vult maar waar je ook meteen je handen kunt wassen (milieubewust). En met een beetje geluk gaat ook nog het deksel van de wcbril meteen naar beneden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten